presidenca-logo
PREDSEDNICA REPUBLIKE KOSOVO
...

Konferencija za medije Predsednice Jahjaga i Komisionera Fyle

Nakon inauguracionog sastanka Nacionalnog Veća za Evropske Integracije, Predsednica Republike Kosovo, Gospođa Atifete Jahjaga i Komisioner za Proširenje EZ-e g.din Stefan Fyle , su govorili na jednoj konferenciji za medije o radu ovog veća i nizu drugih tema.

U nastavku donosimo izjave Predsednice Jahjaga i Komisionera Fyle:

Predsednica Atifete Jahjaga: Danas smo održali inauguracioni sastanak Nacionalnog Veca za Evropske Integracije, koje deluje pod mojim autoritetom kao Predsednice Republike Kosovo, u okviru mojih ustavnih i zakonskih obaveza koordinacije i usaglašavanja politika u jednoj vrlo važnoj, takoreci životno znacajnoj oblasti kakav je put ka Evropskoj Integraciji naše države.

Pocašcena sam da je ovom sastanku ucestvovao i dao punu podršku Komisioner za proširenje Evropske  Zajednice Stefan Fyle, kao dokaz da u ovom našem cilju imamo punu institucionalnu podršku Evropske Zajednice i da je u našem interesu i u interesu Evrope da se Kosovo i ceo Zapadni Balkan, što pre integrišu u zajednici slobodnih i ravnopravnih naroda Evrope.

Kosovo i EZ u medusobnim odnosima su ucinile jedan vrlo važan korak lansiranjem dijaloga o Liberalizaciji Viza i pocetak studije fizibiliteta za Sporazum o Stabilizaciji i Asociranju, koji bi omogucio tokom celog buduceg perioda da uradimo sveobuhvatnu analizu o našoj politickoj, ekonomskoj i zakonodavnoj spremnosti.

Ovo uvrštava Kosovo u okvir politika Evropske Zajednice za Zapadni Balkan u pravcu uspostavljanja kontraktualnih odnosa.

Takode sam pocašcena da na današnjem sastanku su ucestvovali i dali podršku, kao dokaz institucionalnog jedinstva, predsednik Skupštine Kosova, gospodin Jakup Krasnici i Premijer Kosova, gospodin Hašim Thaci kao i lider opozicije Predsednik Demokratskog Saveza Kosova, gospodin Isa Mustafa.

Na današnjem sastanku su ucestvovali, ministri vlade Republike Kosovo, iz oblasti koje su važne za ispunjavanje standarda za clanstvo u EZ-e ,  predstavnici civilnog društva te drugi relevantni faktori i ambasadori zemalja QUINT-a, koji u svojim nacionalnim politikama i u okviru mehanizama Evropske Zajednice imaju važnu ulogu na putu clanstva Kosova u EZ-e.

Današnji sastanak je bio informativan i izveštavajuci sa iznošenjem gledišta da bi se usaglasili i koordinirali efektivno unutar institucija  radi izvršavanja svih onih zadataka koji se traže od nas.

Danas smo bili ovde da iskažemo naše posvecenje, naš cilj i želju svih gradana Republike Kosovo, bez razlike, da naša jedina alternativa jeste da se uclanimo u Evropsku Zajednicu, i takode reci cu ovde, jer se ovo nadovezuje sa politikama regionalne i globalne bezbednosti, mi želimo i gradimo potrebne kapacitete da bismo postali clanovi NATO-a dajuci naš doprinos humanim i miroljubivim misijama.

Ovo nacionalno vece, osim svoje simbolike mojeg predvodena kao Predsednice zemlje i faktor jedinstva, razvija ce konkretnu delatnost ne bivajuci izvršni organ nego mesto potpunog sprovodenja ustavnosti i zakonitosti u širem sastavu pozicija, opozicija i civilno društvo.

Komisioner Stefan Fyle: Gospodo Predsednice, zadovoljstvo mi je što sam danas prisustvovao na prvom sastanku Nacionalnog Veca za Evropsku Integraciju. Radosno ocekujem ovaj sveobuhvatni pristup pošto je bitno za ubrzanje napredovanja Kosova u pravcu EZ-e.

Mi smo formalno zapoceli studiju fizibiliteta za Sporazum o Stabilizaciji i Asociranju sa Kosovom. Ovo podstice unapredenje evropske agende za Kosovo. Studija fizibiliteta za Kosovo ce otvarati jednu novu epohu u našim odnosima.

Mi trebamo održati momentum/pripravnost. Kosovo treba da se usredsredi na pitanja cije neodgodivo rešavanje je od bitne važnosti za studiju fizibiliteta. Želeo bih da podvucem neke od njih: trgovina, reforma javne administracije, izborna reforma, vladanje zakona i integracija manjina.
Važno je da se osigura jer ovo odražava maksimalan napredak u primeni njene agende evropske reforme. Ovo zahteva jednu široku javnu podršku i posvecenje celog politickog spektra.

Godina 2012 jeste godina mogucnosti za Kosovo. Studija fizibiliteta jeste važan korak. Ovo je deo jedne ambiciozne agende  odnosa izmedu EZ-e i Kosova.

Ocekujemo da se uputstvo/putokaz o vizama prezentira Kosovu tokom ovog proleca. Mi takode ocekujemo napredak, tokom ove godine, na otvaranje programa EZ-e i clanstvo u Evropsku Banku za Obnovu i Razvoj. Na kraju meseca Maj ce poceti strukturiran dijalog o vladanju zakona.

Mi usko saradujemo sa autoritetima Kosova u planovima za dugorocnu i sveobuhvatnu agendu za sever.

Kao što rekoh i na otvaranju Nacionalnog Veca za  Evropske Integracije bitno je da sve politicke snage Kosova podržavaju izgradnju poverenja na sveobuhvatan nacin, kako bi se ostvarilo istinito komuniciranje za integraciju, a ne konfrontiranje.

Još jednom, gospodo Predsednice, jako se radujem što sam danas ovde, i jako mi je drago da, osim ovog slušanja govora, bili smo u stanje da postignemo da jedan znacajan deo vremena posvetimo jednoj vrlo otvorenoj interaktivnoj diskusiji o svim ovim  važnim pitanjima, i to jako cenim.

Ovaj post je takođe dostupan na jeziku: SQ EN

This site is registered on wpml.org as a development site.